به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، مستند «خط القر» به کارگردانی فرشاد اکتسابی در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی مراحل تولید را سپری می کند.
اکتسابی کارگردان این مستند در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در خصوص موضوع این مستند اظهار داشت: با توجه به علاقه و تجربه ای که در زمینه ساخت مستند تاریخی دارم، مدت هاست که علاقه مند به ساخت یک مستند بلند هستم. در تاریخ دفاع مقدس و نگاهی بی طرفانه به این بخش مهمی که از تاریخ ایران دارم. همانطور که می دانید فیلم های زیادی درباره دفاع مقدس ساخته شده است اما بیشتر آنها به وقایع یا شخصیت های شاخص این دوران تاریخی می پردازند. مثلاً مستندهایی درباره آزادی خرمشهر یا شخصیت هایی مثل شهید باقری یا… ساخته شده است.
وی ادامه داد: تا کنون مستندی نداشته ایم که این مقطع مهم از تاریخ کشور را به صورت جامع و با روایتی صرفاً تاریخی تحلیل کند، به همین دلیل در این موضوع تحقیق کردم و تحقیق خود را آغاز کردم، اما در حین تحقیق متوجه شدم که این موضوع آنقدر گسترده است که نمی توان آن را در قالب یک فیلم مستند استاندارد 80-90 دقیقه ای نمایش داد و باید سریال ساخت. جنگ در قالب یک فیلم، عدالت مادی را رعایت نمی کرد و به همین دلیل از انجام آن دست کشیدم.
وی با اشاره به شکل گیری موضوع اصلی مستند «خط القر» گفت: با همین هدف سراغ سوژه های دیگر رفتم. سوال اصلی من این بود که چرا بین ایران و عراق جنگ شد و چه عواملی باعث جنگ طولانی این دو کشور شد؟ با توجه به این موضوع متوجه شدم به جز برخی گزارش های تلویزیونی، هیچ مستندی به معنای واقعی با رویکرد جهانی و تاریخی ساخته نشده است.
این مستندساز در ادامه به توضیح مستند «خط القر» پرداخت و گفت: تلاش من در این مستند این است که ریشه های این جنگ 8 ساله را در بافت تاریخی پیدا کنم. بنابراین، از این منظر، داستان خود را از دوران صفویه و درگیریهای این حاکمیت و حکومت عثمانی که عمدتاً مربوط به مرزهای این دو امپراتوری بزرگ در منطقه سوق الجیشی شط العرب بود، آغاز کردم. (اروند رود) و این درگیری ها سالیان دراز ادامه داشت و حکومت هایی مانند افشاریه و قاجار و پهلوی به قوت خود ادامه دادند که در نهایت به نبردی طولانی و خونین با به قدرت رسیدن صدام انجامید. البته غیر از آن دلایل زیادی پشت این جنگ بود که در این مستند سعی می کنم با ارائه اسناد تاریخی به تحلیل ریشه های این جنگ بپردازم.
وی خاطرنشان کرد: در خصوص تعیین این مرز دریایی در رودخانه شط العرب (اروندرود) همواره اختلافات و اختلافات عمیقی بین دولت های مختلف دو کشور ایران و عراق وجود داشته است.(عثمانی وقت) اما آیا این جنگ هشت ساله ساده است یا خیر، پاسخ های زیادی برای این سوال وجود دارد که آیا این جنگ توسط این خط مرزی شکل گرفته است یا خیر که در فیلم مستند «خط القرار» به آن پرداخته شده است.
کارگردان مستند «خطال القار» با اشاره به اینکه این مستند هم اکنون مراحل تحقیق و پژوهش را سپری می کند، گفت: بدون شک بخشی از تحقیقات و پژوهش ها در حین تولید و فیلمبرداری صورت می گیرد. به عنوان مثال، در طول تولید و در طول مصاحبه، اطلاعاتی را دریافت می کنم که قبلاً در طول تحقیقات کتابخانه ای به دست نیاورده بودم. بنابراین نمی توان زمان مشخص و دقیقی را برای تحقیق در تولید و اجرای مستند تعیین کرد.
وی درباره شکل روایی این مستند نیز توضیح داد: این مستند از نگاه فردی که راوی این مستند است، ساختاری مشاهده ای و ذهنی دارد. این راوی در واقع محققی است که در این زمینه به تحقیق می پردازد و آنچه در فیلم بیان می شود سفری است از این روند پژوهشی و تجربیات این محقق در به دست آوردن اسناد، حقایق و ناگفته های این تاریخی. سوال این است که ما به عنوان تماشاگر در این مسیر هستیم، آن را همراهی خواهیم کرد. بدون اینکه فیلم سعی کند این شخص را شناسایی و به تصویر بکشد و در طول فیلم دراماتیزه کند.
انتهای پیام/