فارس پلاس; رسانه های دیگر – ایرنا نوشت: در مرداد 1400 مصادف با آغاز به کار دولت سیزدهم، آیت الله سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور در سخنرانی ها و تعیین اهداف توسعه اقتصادی، گسترش روابط تجاری با همسایگان را در اولویت قرار داد و خواستار تدوین طرحی برای حرکت در این مسیر شد. .
با شروع رسمی کار دولت، وزارتخانه های ذیربط برنامه دیپلماسی اقتصادی را در دستور کار قرار دادند و برنامه ریزی هایی در خصوص تدوین راهکارهای تفصیلی انجام و در قالب بخشنامه ای برای کاهش مشکلات، تسهیل، تامین زیرساخت ها و رفع نیازها ابلاغ شد. توسعه روابط با همسایگان
در تعیین راهبردهای توسعه تجارت با همسایگان، تنوع بخشی به کالاها، تامین زیرساخت های تجاری و تعامل با بخش خصوصی برای توسعه تجارت در دستور کار قرار گرفته است. سازمان های مردم نهاد می توانند در سرمایه گذاری و افزایش صادرات و واردات محصولات مختلف به دولت کمک کنند.
ایران به عنوان کشوری واقع در قاره آسیا و منطقه خاورمیانه با کشورهای پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق و با جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، روسیه مرز زمینی دارد. قزاقستان، امارات متحده عربی، قطر، بحرین، عمان، عربستان سعودی و کویت دارای مرزهایی هستند که می توانند با افزایش مبادلات تجاری از مزایای این همسایگی بهره مند شوند.
با توجه به این اهداف و دستیابی به دیپلماسی اقتصادی، دولت سیزدهم در مذاکرات آخرین روزهای سال 1401، موانع سیاسی روابط با عربستان سعودی را برطرف کرد و با توافقات انجام شده، تصمیم به از سرگیری تجارت و مبادله شد. کالا با این کشور
تمدید قرارداد ایران و عربستان بر گسترش تجارت با امارات نیز تاثیر می گذارد و با افزایش مبادلات تجاری با این کشور، نه تنها به صادرات ایران به کشورهای ثالث کمک می کند، بلکه ورود درهم به کشور را تحت تاثیر قرار می دهد. نرخ ارز و ممکن است کاهش یابد موثر است.
رشد شدید صادرات با کشورهای همسایه
محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در این خصوص توسعه تجارت با همسایگان را اولویت اقتصادی دولت سیزدهم دانست و تاکید کرد: پیمان شانگهای و توافقات صورت گرفته با کشورهای همسایه رشد قابل توجهی در صادرات داشته است. نسبت به سال های گذشته و در صورت اجرای تمامی مفاد این تفاهم نامه ها می توان انتظار افزایش صادرات را داشت.
وی با تاکید بر اینکه موضوع تجارت با همسایگان بسیار حائز اهمیت است، گفت: با این حال نباید از تجارت با کشورهای دوردست و سایر مقاصدی که به طور سنتی با آنها تجارت داشته ایم غافل شد و نکته مهم این است که باید همچنان به دنبال افزایش باشد. یک بازار از این نظر می تواند علاوه بر حفظ بازارهای گذشته، علاوه بر افزایش بازارهای جدید با اولویت همسایگان، روابط اقتصادی کشور را بهبود بخشد.
رشد 16 درصدی تجارت با همسایگان / افزایش 20 درصدی صادرات از ایران به کشورهای همسایه
این اولویتبندی دولت سیزدهم منجر به انعقاد قراردادها و توافقهای متعددی در یک سال و نیم گذشته شده است که زمینه را برای توسعه روابط فراهم کرده است. به همین دلیل در پایان یازده ماهه سال 1401 تراز تجاری ایران با کشورهای همسایه به 28 میلیارد دلار و تراز تجاری ایران 2 میلیارد و 520 میلیون دلار مثبت بود.
در این 11 ماهه، 88 میلیون و 153 هزار و 464 تن کالا به ارزش 53 میلیارد و 364 میلیون و 680 هزار دلار بین ایران و 15 کشور همسایه مبادله شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 16 درصد افزایش داشت و سهم صادرات این کشور است. 68 میلیون و 802 هزار تن کالا به ارزش 27 میلیارد و 942 میلیون و 433 هزار دلار با رشد 20 درصدی و سهم واردات 19 میلیون و 352 هزار تن کالا به ارزش 25 میلیارد و 422 میلیون و 246 هزار و 595 دلار با رشد 12 درصدی بوده است. .
بیش از 61 درصد وزن و 52 درصد از ارزش کل تجارت غیرنفتی ایران در 11 ماهه امسال با کشورهای همسایه، 57 درصد صادرات و 47 درصد واردات به یا از کشورهای همسایه بوده است.
عراق با خرید 9 میلیارد و 381 میلیون دلار، ترکیه با 6 میلیارد و 901 میلیون دلار، امارات با 5 میلیارد و 258 میلیون دلار، افغانستان با یک میلیارد و 481 میلیون دلار، پاکستان با یک میلیارد و 315 میلیون دلار، عمان با 995 میلیون دلار دلار و روسیه با 673 میلیون دلار هفت کشور اول مقاصد صادراتی ایران در بین همسایگان خود بوده و ایران به 15 کشور همسایه کالا صادر کرده است.
امارات متحده عربی با 16.5 میلیارد دلار، ترکیه با 5.560 میلیون دلار، روسیه با 1.305 میلیون دلار، پاکستان با 775 میلیون دلار، عمان با 742 میلیون دلار، عراق با 208 میلیون دلار و قزاقستان با 119 میلیون دلار. 14 کشوری که به ایران کالا می فروشند، هفت منبع واردات کالا در یازده ماهه امسال جزو کشورهای همسایه بوده اند.
این آمارها آینده روشنی را برای تجارت و افزایش صادرات ایران نوید می دهد و نشان می دهد در صورتی که دولت اجرای قراردادها و توافقات را به دستور خود در دستور کار خود قرار دهد، اولویت همسایگان راهگشای اقتصاد ایران خواهد بود. با برنامه ریزی های انجام شده، سال 1402 جهش قابل توجهی را تجربه خواهد کرد، ما با کشورهای همسایه تجارت خواهیم کرد.
انتهای پیام
می توانید این مقاله را ویرایش کنید
این مقاله را برای صفحه اول پیشنهاد دهید