یکی از اثرات روزه داری کاهش جرم و جنایت و افزایش آرامش در جامعه است – خبرگزاری مهر

خبرگزاری مهر – گروه دین و اندیشه – نگر احدپور اقبلاغ: عبادت و روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان بخشی از هویت مسلمانان جهان است و در روایات فضیلت های زیادی برای ماه رمضان ذکر شده است. این ماه، ماه میهمانی خدا، ماه رحمت و مغفرت و برکت و سرچشمه قرآن است. در روایات آمده است که در این ماه درهای بهشت ​​و بهشت ​​باز و درهای جهنم بسته است. شب قدر که قرآن در آن نازل شده از این ماه است.

از طرفی روزه یکی از واجبات دینی است که هر مسلمانی در ماه مبارک رمضان برای انجام احکام الهی باید از خوردن و آشامیدن به قصد تقرب به خداوند خودداری کند. اگرچه بسیاری به این فرقه دیدگاه فردی دارند، زیرا افراد جامعه باید خود را مجبور کنند که از خوردن و آشامیدن در زمان های خاص خودداری کنند، اما نگاه اجتماعی به این فرقه می تواند این فرقه را بیشتر اجتماعی کند تا فردی. جامعه مسلمانان از آثار و فواید این عبادت بسیار سود می برد.

به همین مناسبت و در راستای آثار روزه و این ماه مبارک حجت الاسلام محمد سبحانی نیا; با یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه کاشان و مدیر گروه آموزشی این دانشگاه گفت وگویی داشتیم که مشروح آن در ادامه می آید.

کاهش جرم و جنایت و افزایش آرامش در جامعه یکی از آثار روزه است

تأثیرات فردی و اجتماعی ماه مبارک رمضان در کشورهای اسلامی

وی با اشاره به آثار فردی و اجتماعی ماه مبارک رمضان در کشورهای اسلامی گفت: روزه از واجبات مسلمانان در ماه مبارک رمضان است که جنبه معنوی، اجتماعی، روانی و اقتصادی دارد. با آثار فردی و اجتماعی بسیاری همراه است، این آثار در جامعه مسلمانان سراسر جهان قابل مشاهده است.

ایجاد روحیه خیرخواهی فردی و اجتماعی و کاهش جرم و جنایت

سبحانی نیا افزود: به عنوان مثال از نظر معنوی آنجایی که خداوند متعال در آیه 183 سوره بقره می فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده اید، روزه برای شما نوشته شده است، همان گونه که برای کسانی که قبل از شما بودند، نوشته شده است. روزه بر همه ی شما که ایمان آورده اید واجب است.» همان گونه که بر امت های گذشته پنداشته شده بود باشید و این امر برای پاکی و تقوای شماست. در واقع به یکی از مهمترین آثار روزه یعنی کنترل تکانه های نفسانی و میل به خداپرستی اشاره دارد و این تعدیل تمایلات به تقویت روحی و روانی افراد کمک می کند. بنابراین روزه تمرینی برای خویشتن داری است. این شیوه خودکنترلی در مجامع و مجامع اجتماعی آشکار شده و نتیجه آن کاهش آمار جرم و جنایت و ناهنجاری ها در ماه رمضان، هم در ایران و هم در کشورهای مسلمان محسوس خواهد بود و همه این موارد ناشی از آن است. خود -کنترل، زیرا در ماه رمضان تقوا و خویشتن داری را در جامعه نشان می دهد و مردم کمتر برخورد، تنش و مشاجره می کنند.

بیداری عواطف انسانی و شفقت نسبت به فقرا و نیازمندان

این عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان با اشاره به تاثیرات اجتماعی ماه مبارک رمضان گفت: روزه درس مساوات بین افراد جامعه است که با انجام آن ثروتمندان می توانند وضعیت گرسنگان را درک کنند. و فقرای جامعه می توانند شبانه روز به آنها در امر غذا کمک کنند. البته سیران با بیان احوال گرسنگان و بی بضاعت شاید مردم را از وضعیت گرسنگان آگاه کرده باشد اما اگر این سوال جنبه حسی و عینی به خود بگیرد اثر دیگری دارد روزه رنگ حسی به این می دهد. از این رو در حدیث معروف امام صادق (ع) آمده است که هشام بن حکم دلیل تشریع روزه را جویا شد و امام علیه السلام فرمود: «اما خداوند روزه را فهرست فقرا قرار داده است. و فقیر، و این بدان جهت است که روزه برای گرسنه نیست و فقیر مهربان است و روزه خواست فقیر است.» روزه واجب است به این دلیل که بین فقیر و غنی مساوات برقرار است و زیرا ثروتمندان طعم گرسنگی را می چشند.و عدالت را در حق فقرا رعایت کنید، زیرا ثروتمندان معمولاً هر چه می خواهند به آنها می دهند، خداوند تساوی بین بندگانش را می خواهد و ثروتمندان طعم گرسنگی و درد را می چشند. تا بر ضعیفان و گرسنگان رحم کنند.

وی تصریح کرد: «بنابراین بعد اجتماعی روزه در درس‌های همدردی، شفقت، همکاری، تغذیه، رسیدگی به فقرا و افطار نمود می‌یابد. در بسیاری از کشورهای اسلامی چنین است، مثلاً در عربستان در زمان افطار حتی در مسجد النبی سفره می‌گشایند و مردم خوب افطاری را بین مردم تقسیم می‌کنند.

سبحانی نیا افزود: در ایران از قدیم الایام یک آیین به همین شکل انجام می شده است.

وی در ادامه بیان کرد: یکی دیگر از آثار روزه، آرامشی است که روزه دار به آن دست می یابد و این به دلیل همان لذت و حالت روحی است که هنگام ادای فریضه به ویژه هنگام افطار به انسان دست می دهد. امام صادق (علیه السلام) می فرماید: برای روزه دار دو لذت است، یکی هنگام افطار و دیگری هنگام ملاقات با خداوند متعال. این حالت و آرامش ایجاد شده بر اساس روزه داری در تعاملات اجتماعی خود را نشان می دهد.

کاهش قیمت کالاها و کالاها در مالزی به مناسبت ماه مبارک رمضان

مدیر گروه آموزشی دانشگاه کاشان با بیان اینکه اگر بخواهیم مقایسه ای بین ایران و سایر کشورهای اسلامی انجام دهیم، برخی از کشورها در ماه رمضان ویژگی هایی دارند که آن ها را برجسته می کند، گفت: به عنوان مثال می توان دو گام اساسی در این زمینه برداشت. شهر مالزی. یکی بحث فروش اجناس و اجناس در ماه رمضان با قیمت کمتر نسبت به روزهای دیگر و یا کاهش ساعت کاری کارمندان و کارگران در ماه رمضان است که مثلاً کمپین را مثال بزنیم. باید برای راحتی و سهولت کسب و کار مردم در ماه رمضان راه اندازی شود.

تلاوت قرآن بخشی جدایی ناپذیر از زندگی مردم مالزی در ماه رمضان است

وی افزود: موضوع مهم دیگر بحث تلاوت قرآن کریم در ماه رمضان در مالزی است که می توان گفت در ماه رمضان تقریباً همه مالزیایی ها در هر کجا و هر زمان حتی قرآن در دست دارند. افراد غیر مذهبی قرآن می خوانند. خوشبختانه قرآن و تلاوت قرآن در کشور ما بسیار رایج است، اما نه به این صورت و مردم باید قرآن را در دست بگیرند و همه جا حمل کنند، متأسفانه یا مثلاً از عادات عجیبی که در این کشور وجود دارد، گرایش زنان است. بین وقت افطار و سحر به خانه هایشان زیارت کنند و قرآن بخوانند که فضای خانه و خانواده را معطر و به نور قرآن منور می کند و اتفاق بسیار گرانبهایی است.

آرامش خاطر و افزایش ارتباطات اجتماعی

سبحانی تصریح کرد: صلوات در ماه مبارک رمضان یکی از آداب اصلی ماه مبارک رمضان در میان خانواده های ایرانی است و اگر خانواده را جامعه کوچکی بدانیم، این حرکت و صلوات در روزه داری باعث افزایش ارتباطات اجتماعی در این ماه می شود. بنابراین بسیاری از خانواده ها می توانند وقت افطار را در کنار هم بگذرانند و این مراسم از نظر معنوی ارزشمند است. بنابراین یکی از مهم ترین آثار اجتماعی روزه، گسترش روابط بین افراد جامعه و کاهش آسیب ها و انحرافات در جامعه به دلیل آرامش و قرب الهی است که امروزه در کشور رواج یافته است.

تقویت ارتباطات در خانواده ها

وی افزود: حتی رفتار خانواده، نوع رابطه پدر و مادر با فرزندان، رابطه زن و شوهر و… تحت تاثیر ماه رمضان است و دیگر شاهد برخوردهای سخت نخواهیم بود، درک متقابل و مهربانی بیشتر می شود. ، دلها به هم نزدیکتر می شود، اوضاع بهتر می شود، حقوق شهروندی بیشتر رعایت می شود. همچنین یکی از آثار ماه مبارک رمضان در کشورهای اسلامی است

تقویت معنویت

این عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان در ادامه گفت: یکی از زیباترین کارهای ماه مبارک رمضان، ایجاد شرایط برای نماز صبح است، شاید نماز صبح در ماه های دیگر قدری اهمیت کمتری داشته باشد، اما در ماه رمضان مردم زیر آفتاب بیدار می شوند. . به بهانه سحر، آنها موفق می شوند نماز صبح را زود بخوانند، بنابراین ماه رمضان فرصت بسیار خوبی برای مسلمانان است تا زودتر نماز بخوانند و ارتباط قوی تری با خدا برقرار کنند.

وی با اشاره به ترتیب و زمان بندی دقیق وعده های غذایی، آن را از دیگر آثار ماه مبارک رمضان دانست و گفت: یکی دیگر از آثار روزه داری نظم در وعده های غذایی است، ممکن است خانواده ها در هنگام غذا در حالت عادی دور هم نباشند. ماه مبارک رمضان چون زمان افطار و سحر مشخص است خانواده ها بیشتر ملاقات می کنند بنابراین نظم و برنامه ریزی در کارها بیشتر می شود.

سبحانی نیا افزود: در این ماه مبارک دروغ، غیبت، جنایت و ناهنجاری کمتر دیده می شود. بهبود سلامت روان، کاهش بیماریهای عصبی، تعارضات خانوادگی، اختلالات روانی و اضطرابهای روانی، تقویت اراده، افزایش روابط اجتماعی، همدلی و رفاقت اعضای خانواده، بهبود روابط اجتماعی، افزایش تعاملات اجتماعی، ایجاد عادات خوب برای کودکان و ایجاد همدلی با فقرا. . و پرکردن شکاف طبقاتی کاملاً مدیون ماه مبارک رمضان است.